Språket väger tungt men är lätt att bära

Min morfar Hans Peterson var Sveriges första lättlästa barnboksförfattare. Jag vet inte hur många gånger jag och min bror trängdes i hans knä medan han läste högt för oss.

Inte kunde jag väl ana att morfars engagemang för lättläst skulle komma att avgöra mitt framtida yrkesval. 2010 hade jag precis tagit studenten och min mamma höll på att bygga upp Nypon förlag. Vi var i Borås på Nypons första läromedelsmässa. Alla lovordade Nypons lättlästa barnböcker. Alla förutom en person. En Sfi-lärare. Hon lät sig minsann inte imponeras av det lilla uppstickande förlaget. ”Det spelar ingen roll hur lättlästa de är! Jag kan ju inte låta mina vuxna läsare läsa barnböcker!” utbrast hon frustrerat.

Nej, det lät väl rimligt och där och då såddes det första fröet till det som idag är Vilja förlag.

Samma kväll frågade jag mina föräldrar om jag också fick starta ett förlag, så som mamma gjort. De tyckte att det räckte med ett förlag i familjen och att jag skulle utbilda mig först.

Jag har aldrig varit bra på att ta ett nej. Samtidigt fattade jag att det var smart. Så jag läste litteraturvetenskap, tog en fil kand i journalistik och parallellt jobbade jag fram Vilja.

Språket är utan tvivel det mäktigaste jag har. Ett språk väger tungt men är lätt att bära. Och har man väl fått ett är det svårt att ta ifrån en. Genom Vilja vill jag ge alla ett språk, oavsett vilket hem man har vuxit upp i eller vilken bakgrund man har.

Vårens utgivning från Vilja innehåller böcker om kvinnosaksfrågan, om alla de kvinnor och män med starka viljor som lagt grunden till det förhållandevis jämställda samhälle vi har idag. Hade jag fötts för ett sekel sedan skulle min resa med Vilja knappast vara möjlig.

Lina Nordstrand,
Ansvarig Vilja förlag