Snabbläst eller lättläst?

Collage av tre lätt- eller snabblästa böcker från Vilja förlag, samt en logga/stämpel med texten "snabbläst version"Snabbläst? Lättläst? Ja, kärt barn har många namn. Du kanske har sett att det på Viljas bearbetningar står snabbläst? Kanske har du undrat varför det står just det när vi annars tjatar om lättläst?

Vi har de senaste åren gett ut allt fler bearbetningar av så väl tidlösa klassiker som populär samtida litteratur. I möjligaste mån väljer vi att behålla originalomslaget, särskilt för de samtida böckerna, för värdet av igenkänning med den vanliga utgåvan. Vi vill att läsaren i så stor utsträckning som möjligt upplever att inte är särskilt stor skillnad på den lättlästa versionen och originalutgåvan.

Samtidigt vet vi att det i vissa situationer och för vissa läsare ibland upplevs som stigmatiserande att läsa lättläst. Därför undviker vi att skriva lättläst på våra böcker. Men vi behöver ändå särskilja vår bearbetade version från originalet. Därav begreppet snabbläst.

För de som är vana vid att läsa blir boken just snabbläst. För de som har behov av lättläst hoppas vi att det känns lite mindre utpekande att läsa en snabbläst bok än en lättläst bok. Hur snabbt man sedan slutligen läser boken är ju som bekant högst individuellt. Och så är det ju för oss alla. Inte sant?

Här hittar du alla våra snabblästa böcker »

Återkom gärna med synpunkter eller tankar kring detta i synnerhet eller lättläst i allmänhet.

Allt gott,
Lina på Vilja förlag