Skriver om kärleken till god mat

Julia Strömblad Foto: Ellen Lenhoff

Julia Strömblads debutroman Vänskap mellan sill och falafel är en oemotståndlig berättelse för alla som älskar mat och vänskap! Boken är en hyllning till god mat – och glädjen som infinner sig när maten uppskattas.

Hur fick du idén till den här boken?
– Jag tycker om platser där man träffar olika människor och jag gillar mat. Därför skrev jag om Lena som är kock på en förskola. På förskolan träffas barn och vuxna varje dag och får kontakt med varandra. Så jag tycker att den miljön är perfekt för en historia om vänskap, kärlek och mat.

Är du duktig på att laga mat?
– Jag tycker att jag blir bättre och bättre på att laga mat. När jag var yngre så tyckte jag det var roligare att äta mat än att laga den. Nu lagar jag mat nästan varje dag men jag är ingen kock. Vi lagar mat från grunden och vi lagar mycket vegetarisk mat hemma i min familj.

Vilken bok tycker du Lena borde läsa?
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti. Det är en bok som handlar om oväntad kärlek. Jag tror att boken kan inspirera Lena i sin jakt på kärlek. Jag tycker mycket om boken och även filmen som gjordes efter boken.

Vad är din favoritmat?
– Just nu är det bouillabaisse, den franska fisksoppan som finns med i boken. Ibland blandar jag i grönsaker som morötter, fänkål och purjolök. Jag tycker att jag blir så härligt mätt av en matig och varm soppa. Bouillabaisse går väldigt fort att laga och är en bra rätt att bjuda gäster på.