Skriver ofta om när dåtid och nutid möts

En väldigt speciell kväll, med tid för eftertanke, minnen och framtidsplaner. Så kan man beskriva Pärlbröllop som skildrar en festlig kväll, en bröllopsdag, där två livskamrater stannar upp i vardagen, och kastar ljus på varandra och sitt gemensamma liv.

I Katarina Genars böcker laddas ofta ett föremål med mening och betydelse. I Pärlbröllop är det en vigselring i guld som finns med i berättelsen om Karin och Markus och deras 30 år tillsammans.

– Jag skriver ofta om när dåtid och nutid möts. Männi­skors historia kopplas samman med deras framtid, säger Katarina. Paret ska fira bröllopsdag. Det är en glädjens dag.

Livets gång är väldigt närvarande
I Katarina Genars böcker syns emellertid ofta även ett stråk av eftertänksamhet och vemod.

– Det finns en stor glädje över det som har varit. Men det finns något ledsamt i att tiden går. Det är som när man ser filmer från när barnen var små. Man känner: vad fort det gick! Temat ”Livets gång” är väldigt närvarande i den här boken också.

Läsaren får följa Karin i hennes förberedelser. Hon lagar mat och gör sig fin. Markus jobbar sent.

– Jag ville skriva om en fin stund för ett par som har levt länge tillsammans. Ett ögonblick där de sitter och funderar över sina liv.

Det är något Katarina hoppas att läsaren tar till sig.

– Att man ska ta sig tid att sitta ner tillsammans och prata. Jag tänker att det är en av nycklarna till ett långt och starkt förhållande, säger hon.

Händelser som många kan relatera till
Karin är förskolelärare och lagar maten. Markus är polis och kommer hem sent. Att det är tydliga könsroller i boken är ett medvetet val.

– Jag hade kunnat göra henne till polis och att han lagade maten. Det hade inte varit svårt alls, jag hade i stort sett bara behövt byta namnen. Men min tanke är att det här ska vara en riktigt enkel text i både språk och innehåll och jag tror att rollerna ser ut på det här sättet hos många.

Författaren hoppas att läsaren ska känna igen sig i berättelsen.

– När man flyttar ihop. När man får sitt första barn. När barnen lämnar hemmet. Det är händelser som många föräldrar relaterar till, säger Katarina.

Lyfter fram det positiva
I ett långt förhållande har ett par ofta delat även svåra upplevelser. Men i den här boken lyfts framför allt det positiva fram.

– En stor del av mina läsare har flytt till Sverige och har en jobbig tid bakom sig. Då kan det vara skönt att bara få vila i något vackert och enkelt, säger Katarina Genar.

MALIN EIREFELT