Skriver lätt men med en vuxen ton

Kirsten Ahlburg är en av Danmarks mest produktiva författare. Hon har skrivit närmare 294 böcker. På Vilja förlag har hon kommit med flera böcker.

Hon tycker att det är en självklarhet att vuxna inte ska ha barnböcker. Oavsett hur bra eller dåligt de behärskar språket, eller hur deras läsförmåga är.
– Jag gav ut min första bok för nyanlända vuxna 1985. Då var det den första i Danmark. Det gjorde jag eftersom det kom många invandrare hit som saknade lättare böcker som de kunde läsa. Jag har valt att skriva just lättläst litteratur eftersom jag har undervisat vuxna läsovana i 17 år och därmed sett hur stort behovet är av litteratur för dem, säger Kirsten Ahlburg.

Gemensamt för hennes böcker för vuxna är tonen och handlingen. Det ska vara en vuxen ton i böckerna, och det ska vara en handling som de vuxna kan relatera till. Läsaren ska kunna identifiera sig med huvudpersonen och berättelsen ska vara internationell, så att alla kan förstå den oavsett var ifrån i världen man kommer.

– Därför skriver jag om förhållanden, kärlek, skilsmässor, olyckor, vänskap, kulturmöten, hur det är att arbeta, sjukdomar, familjen och psykologiska ämnen. Det är något som alla kan relatera till. Jag vill gärna att mina böcker ges ut i andra länder, så jag är glad över att de nu kommer i Sverige.

Här kan du se på ett youtube-klipp med Kirsten Ahlburg:

KORT FAKTA:

Ålder: 58 år

Bor: Aarhus i Danmark

Familj: Gift och har två vuxna söner på 23 och 25 år. Den yngsta skriver jag barn och ungdomsböcker med. Tillsammans med min man har jag skrivit ett par lättlästa böcker för vuxna.

Intressen: Musik, böcker, gåtor, film, psykologi, andlighet, filosofi och yoga. 

Vill du veta mer om Kirsten? Besök hennes hemsida här.