Regnbågshyllans vara eller icke vara?

Är det okej att dekorera en hylla med prideflaggan och fylla den med böcker om HBTQ och kärlek i alla dess former? Blir det inkluderande eller stigmatiserande?

På Lättlästdagen förra året berättade Mian Lodalen om hur hon resonerar kring regnbågshyllans existens. Hon framhåller värdet av en sådan hylla på biblioteket för att bekräfta de som söker sig till den.

Söker de sig till flaggan och regnbågen är de troligen också vana vid, eller kanske rädda för, att bli ifrågasatta av just samma skäl. Det kan också innebära att de drar sig för att fråga efter den typen av litteratur. Tack vare flaggan och färgerna är det då fler som hittar böckerna på egen hand.

En del tycker att böcker om gaykärlek ska stå bland de andra böckerna om kärlek. Att det är fel att göra skillnad på kärlek och kärlek. Det håller jag med om. All kärlek är kärlek. Och all kärlek är okej. Punkt slut.

Däremot tycker jag att det är olyckligt att debatten handlar om regnbågshyllans vara eller icke vara. Varför inte ha böcker på båda ställena? Låta läsarna vandra lite mellan hyllorna? Då borde det rimligen vara ännu större chans att rätt bok når rätt läsare. Eller? Hur tänker du? Mejla mig gärna!

Lina Nordstrand,
Ansvarig Vilja förlag

Missa inte!

Första natten

Linda får en matchning på Tinder. Det är så hon möter Mandi. De tillbringar en natt tillsammans och blir ett par. Linda är lycklig håller deras relation hemlig. Hon är rädd för vad hennes familj och vänner ska säga.

Vi två mot världen

Nu har Linda och Mandi varit ett par i flera månader och det är dags för Linda att komma ut. I alla fall om man frågar Mandi, för hennes tålamod börjar ta slut. Men Linda vågar inte, eller?