Nya vänner

Hösten 2016 kom Maria Burman med sin första roman på Vilja förlag. I Nya vänner möts två kvinnor, en svenska och en från ett arabiskt land, i en märklig situation när den äldre faller och får hjälp till sjukhuset. Det är ett fint och varmt möte som leder till vänskap.

Ljungbyhed, Skåne, 1960-talet:
– Jag ville bli sjuksköterska och åka till Afrika när jag var liten. Det var barndrömmar, säger Maria Burman.

Hon läste istället till förskolelärare, innan hon blev diakon. I sin tjänst i Borlänge lär hon bland annat ut
svenska till kvinnor som nyss har kommit hit.
– Vårt uppdrag ligger i att ta hand om människor, det gäller alla, oavsett religion eller trostillhörighet. De flesta jag undervisar är muslimer.

Det var genom svenskundervisningen hon hittade idén till Nya vänner. Kvinnorna övade på att hantera oväntade situationer, som att ringa 112. Det händer även Adira i Nya vänner.
– Boken handlar om att vara öppen för att kunna både ge och ta emot hjälp. Vi vet aldrig när vi kommer att behöva det, säger Maria Burman.

Möten mellan generationer och kulturer

Idag förändras samhället väldigt snabbt.
– Då tror jag på möten. Att man möts i både generationer och kulturer. Det gäller att man får se det goda med förändringen, säger Maria.

Vad hoppas du att läsaren ska få med sig?
– Att det aldrig är för sent att få nya vänner. Att man vågar pröva det man är rädd för, att prata svenska i telefon till exempel. Och att man får en bild av hur det var i Sverige när karaktären Astrid var barn, ett historiskt perspektiv.

Maria Burman kom aldrig till Afrika som sjuksköterska.
– Afrika, och resten av världen, har kommit hit istället. Men jag ska nog resa dit också. Jag älskar att resa, säger Maria Burman.

Text: Malin Eirefelt

Läs mer om Nya vänner här.