Människors frihet ligger varmt om hjärtat

Tidigare har vi lärt känna Sorah i boken En ny vän. Då hade hon precis kommit till Sverige. Våren 2015 kom uppföljaren Simma lugnt, där Sorah vill lära sig simma. Men att skaffa fram pengar till den dyra burkinin, den heltäckande baddräkt som är tradition för vissa muslimska kvinnor, är svårare än Sorah trott. Och hur är det egentligen att lära sig simma som vuxen?

– Har man aldrig varit i vatten på det sättet förut är det såklart lite läskigt. Det är som att komma ut i rymden, när man är tyngdlös i vattnet. Många håller hårt i kanten i början, men efter fem-sex lektioner kan de allra flesta simma. Det är superhäftigt att se!

Det säger Sofia Bergvall, författaren bakom böckerna om Sorah. Och hon borde veta. När hon inte skriver lättlästa böcker lär hon nämligen nyanlända kvinnor att simma.

– Det är aldrig för sent att lära sig simma. I gruppen jag har nu är kvinnorna mellan 19 och 58 år gamla. För många av dem är det första gången de upplever fysisk frihet sedan de var barn, och det märks att det gör dem lyckliga, säger Sofia Bergvall.

Hon tycker att simskolan för vuxna kvinnor är en viktig del av integrationen. För det handlar inte bara om själva simningen, under simlektionerna får kvinnorna också öva sin svenska.

– Och de får ett eget forum, där de är fria att vara sig själva. De slappnar av mer och mer och blir tryggare med sig själva när de vet att de kan simma. Det är som ett slags frigörelse, menar Sofia Bergvall.

Människors frihet, och i synnerhet kvinnlig frigörelse, ligger henne varmt om hjärtat. När hon skriver lättlästa böcker är den främsta drivkraften just det – friheten det innebär för någon att lära sig ett nytt språk och att lära sig läsa.

– Jag behöver känna att jag har ett syfte med det jag gör, och jag tycker det är oerhört viktigt för demokratin att alla lär sig läsa. Man måste kunna läsa för att tillgodogöra sig information och vara delaktig i samhället. Just därför behövs det fler lättlästa böcker för alla som kommer hit och vill lära sig svenska.


KORT FAKTA:

Namn: Sofia Bergvall
Bor: Linköping
Läser helst: Historisk litteratur, gärna från 1900-talets början.
Familj: Man och barn
Intressen: Träning och resor
Bästa bok jag läst: Det mesta av Camilla Läckberg.