Lättsamma berättelser sätter leende på läpparna

Författaren Karin Brunk Holmqvist och hennes bok Midsommar, i lättläst bearbetning
Karin Brunk Holmqvist Foto: Lisa Iksef

Karin Brunk Holmqvist är en av Sveriges mest lästa författare. Nu kommer hon med sin första bok på Vilja förlag. Det är novellen Midsommar som nu finns tillgänglig i lättläst format, omarbetad av Tomas Dömstedt.

För Karin Brunk Holmqvist var det mycket positivt att se Midsommar som lättläst och att lättläst litteratur är viktigt tvekar hon inte en sekund på.
– Jag är ju socionom och har arbetat med personer som har olika svårigheter och därför känns det extra bra när mitt skrivande blir tillgängligt för de som har vissa begränsningar.

– Jag beundrar de som skriver lättläst, att de kan reducera en text och ändå få med det viktiga, det är faktiskt riktigt förbluffande. Storyn i Midsommar finns där, och den värme och ömhet som jag försöker förmedla genom mitt skrivande finns där. Jag är mycket nöjd med det.

Hon märker också att lättläst litteratur får allt större utrymme.
– För mig var det tidigare ganska okänt men nu märker man att det är etablerat på ett annat sätt, och det tycker jag är bra.

Stad vs landsbygd

En återkommande tematik i Karin Brunk Holmqvists böcker är kontrasten mellan stad och landsbygd. En av anledningarna menar hon är att landsbygden ibland glöms bort i litteraturen.
– Men sedan är det väl lite naturligt eftersom jag själv bor på landsbygden och det är alltid lättare att skriva om saker man känner till. Likadant att kollissonen mellan det gamla och det nya också är ett tema som jag ofta jobbar med. Och det är väl det att jag själv är lite äldre och tycker det är kul att se den här kollisionen mellan generationer.

Högläsning öppnar för diskussion

Karin Brunk Holmqvists skriver ofta vardagsberättelser som används för högläsning, inte minst på äldreboenden och i läsecirklar.
– Det är enkelheten i boken som gör att alla kan diskutera och kanske kan många identifiera sig med både personerna och miljöerna i boken.

– Jag brukar också alltid ha med en lite udda person som gör någon oväntat för jag vill visa att även personer med svagheter har en inre styrka och förmåga som jag faktiskt både beundrar och känner stor ödmjukhet inför. Det kommer väl från mitt sociala arbete och min utbildning, att jag gärna vill lyfta fram dessa personerna i mina böcker.

Må bra-böcker är viktiga!

Böcker som får en att må bra, som Midsommar, är viktiga menar hon vidare, med tanke på att deckare och kriminalromaner till exempel får så stort utrymme.
– Jag har förstått att det finns ett stort behov av mer lättsam litteratur som man mår bra av. Där man kan somna på kvällen med ett leende på läpparna.

Text: Johanna Theander Foto: Lina Iksef

Läs mer om boken Midsommar här.