I farans riktning

Våren 2008 debuterade den tidigare juristen Viveca Sten med kriminalromanen I de lugnaste vatten. Sedan dess har det blivit sju nutidsförankrade thrillers i skärgårdsmiljö. Hennes nervkittlande bokserie om morden i Sandhamn har rönt stor framgång såväl i Sverige som utomlands, och hon är i dag en av våra största deckarförfattare.

Boken I farans riktning finns i lättläst bearbetning utgiven av Vilja förlag och förhoppningen är att den ska nå ännu fler läsare.

Varför tror du att människor är så intresserade av att läsa deckare?
Det är en genre som är lättillgänglig för de flesta och erbjuder perfekt avkoppling för stunden. Läsaren får både spänning och en känsla av delaktighet, särskilt om hen i förväg kan lista ut vem mördaren är, säger Viveca Sten.

Varför skriver du just deckare?
– Med min bakgrund inom juridiken kändes det naturligt att skriva en kriminalroman. Jag gillar deckarformatets struktur och formbundenhet – det finns en logik som måste följas med en gärningsman, ett brott och ett krav på att knyta ihop säcken på slutet. Som jurist var jag redan drillad i den sortens tänkande.

Vad kan läsaren ta med sig från berättelsen?
– Jag hoppas att man – utöver en riktigt spännande läsupplevelse – även reflekterar över bokens mycket aktuella tema. I farans riktning tar upp ämnen som invandrarfientlighet, fanatism och rasism på ett konkret och mänskligt plan. Här introducerar jag en ny karaktär, den assyriska polisen Aram Gorgis, som blir en levande spegel för dessa frågor.

Text: Karin Skagerberg Foto: Caroline Andersson

Läs mer om I farans riktning här.