Vacker berättelse om en oväntad vänskap

Camilla Wallqvister_foto Susanne Eriksson (1)Camilla Wallqvister visar med Grisen i sommarstugan att vänskap kan födas i de mest oväntade sammanhang.

Huvudkaraktären Pontus har hyrt en sommarstuga på landet. Han ser fram emot lugna veckor för att komma bort från stressen på jobbet. Men plötsligt står det en gris i hans hall. En gris som han till en början försöker bli av med. Men efter ett tag utvecklas en oväntad vänskap mellan Pontus, grisen Mysan och hennes ägare, flickan Agnes. Att det blev just en gris som Pontus utvecklar en vänskap med berodde på att Camilla Wallqvister själv har haft en minigris.

– Av henne fick jag många idéer till den här boken. Min gris var kelig och väldigt social. Men också otroligt envis.
Och hon hittade på en massa ”bus” – precis som grisen jag skriver om. När grisens ägare, flickan Agnes, kommer till Pontus stuga för att hämta hem Mysan, är Pontus trött och stressad. Han snäser åt Agnes och har sedan dåligt samvete för att han låtit sin stress gå ut över en oskyldig flicka. Igenkänning och nyfikenhet.

Många läsare kan säkert relatera till Pontus situation, känslan av att vilja fly från stressen på jobbet, och hur den stressen påverkar ens humör och inställning till världen. Camilla Wallqvister bor på landet och har närheten till naturen.

– Där hittar jag tystnaden och lugnet när jag behöver det, berättar hon. Alla upplever texter olika men hon
hoppas att berättelsen om Mysan och Pontus ska beröra.

– Kanske tar någon med sig en känsla av nyfikenhet. Att vara öppen och se att saker inte alltid är som man först tror.

TEXT:JOHANNA THEANDER FOTO: SUSANNE ERIKSSON