Feelgood och fotboll

Martin Palmqvist (Foto: Gunnel Persson)

Martin Palmqvist är tillbaka med ännu en feelgood bok för Vilja förlag. Vi befinner oss återigen i den lilla staden Måla, där Martins bok Prästen med blått hår också utspelar sig.

I Sista matchen? våndas huvudkaraktären, Egon Ek, över hur han ska rädda Målas fotbollslag. De har ont om pengar och förlorar alla matcher. Samtidigt så har fotbollslaget varit något som hela byn kunnat samlas kring, något som fört dem tillsammans.

Martin Palmqvist böcker utspelar i småstäder. Han skriver om vardagliga saker men samtidigt är det stora ämnen som berör oss alla. I Sista matchen? lyckas Egon Ek rädda fotbollslaget genom att rekrytera Kolo och Adar, två flyktingar som bor på flyktingboendet i Måla.

Martin Palmqvist är själv mycket fotbollsintresserad och spelade i drygt 25 år. Som bäst spelade han i division 4.

– Nuförtiden tittar jag mest. Lite för mycket för att det ska vara sunt, enligt min fru. På 90-talet spelade jag i en liten klubb på den blekingska landsbygden. Hela klubben ryckte upp sig efter att ha fått hjälp av ett par spelare som flydde från Balkankriget. Männen som kom till vår räddning hade spelat i den högsta Jugoslaviska ligan. Så historien är nästintill sann.

Han är även född i en småstad med många släktingar från trakterna Småland-Blekinge.

– Där heter alla byar något på Måla. Eller vad sägs om Blomstermåla, Ringamåla och Ebbemåla? Ofta återvänder man till det som är bekant. Jag trivs för övrigt bäst i lugna, lantliga miljöer. Så helt säkert blir det fler böcker om byn Måla och folket där, säger han.

TEXT: JOHANNA THEANDER