En bok kan kanske inte flytta berg, men den kan sätta småsten i rullning

Läsförmåga är grundläggande i en demokrati. Men det är också grunden för att vi som individer ska må bra. Kan vi sätta ord på våra tankar och känslor bidrar det till en bättre självkänsla som är nödvändig för att vi ska förstå vårt värde och känna kraft att påverka i vår vardag.

Idag bor cirka 6% i miljonprogramsområden. 94% gör det inte. Jag funderar ofta på vems ansvar det är att skapa bra förutsättningar för de som bor där, så att de och deras barn kan flytta därifrån. Inte är det de 6%. De har nog fullt upp med ganska mycket annat, på en mer rudimentär nivå.

Litteratur ger en möjlighet att fly verkligheten. Men det är också en fantastisk källa till kunskap, energi och språk som stärker oss människor. Kraft att påverka verkligheten vi lever i till det bättre, så att vi inte längre behöver fly. Så läs en bok. Om inte för din skull, så för den läsande förebild du då blir. Det behövs mer än vad du kanske tror.

Mer om detta på seminariet Vilja förlag arrangerar i eftermiddag på Bokmässan tillsammans med bästa Daniel Boyacioglu, Marlen Eskander, Athena Farrokhzad och Patrik Lundberg

#15minreadingchallenge #reading #books #bokmässan2019 #demokrati #läsförmåga #studentlitteratur #lättläst #viljaforlag #nyponforlag

Läs mer om seminariet Så bryter en ökad läsförmåga utanförskapet kl.17.00 på scen G4.

/Lina Nordstrand, Vilja förlag