Det är viktigt att alla får en läsupplevelse

Emma-Ida Johansson arbetar som bibliotekarie på vuxenutbildningen, men är också författare. För Vilja förlag har hon skrivit boken Darias stigar. Vi passar på att ställa några frågor till henne angående lättläst och skrivande.

Hej Emma-Ida, välkommen som författare hos Vilja förlag. Varför är du intresserad av att skriva lättläst?
– Tack så mycket! Jag arbetar som bibliotekarie på vuxenutbildningen och har läst en hel del lättlästa romaner. Steget från att läsa till att skriva eget var inte så långt. Det känns fantastiskt att människor kommer att läsa min bok. Jag tycker att det är så viktigt att alla ska kunna få en läsupplevelse oavsett på vilken nivå man befinner sig.

Vad är det svåraste med att skriva en lättläst bok?
– Att inte krångla till handlingen och att undvika att boken känns ”torr”.

Varifrån får du inspiration till ditt skrivande?
– Från mina elever på vuxenutbildningen och deras berättelser. Men också från egna erfarenheter av att lära sig ett nytt språk i ett främmande land. Det finns mycket av mig själv i Daria. Jag grubblar mycket, precis som Daria.

Vad är det bästa med att vara författare?
– Att fantisera och peta bland orden. Och fundera kring vem som kommer att läsa min bok. Tänk, kanske är det här den första boken som hon/han tar sig igenom?

Var läser du helst?
– Om vädret tillåter, läser jag allra helst ute. I en solstol i trädgården eller vid havet.