Att skriva om ett liv

Tomas Dömstedt

Tomas Dömstedt är en riktig veteran inom lättläst. Sedan debuten 1999 har han skrivit 32 lättlästa böcker och översatt och bearbetat ungefär lika många. Nu är han aktuell med två böcker i Viljas serie Ett liv; Rosa Parks och Zlatan Ibrahimovic.

Att skriva en faktabok innebär väldigt mycket research. Tomas brukar köpa böcker i ämnet, lyssna på radio, titta på teveprogram och leta efter fakta och källor på internet. Om han inte redan sitter inne på kunskaper, som i fallet med Zlatan.

– Jag är allmänt fotbollsintresserad och det underlättar. Sedan är Zlatan tillgängligare än exempelvis Rosa Parks. Han är svensk och spelar fotboll. Det finns knappt något skrivet på svenska om Parks så där blir det mer att sätta sig in i. Men det är väldigt spännande att detta är den första boken på svenska om Rosa Parks, säger Tomas Dömstedt.

Vilka är de största utmaningarna med att skriva lättlästa faktaböcker?
– Att förklara komplicerade händelser eller exempelvis politiska skeenden på ett enkelt sätt. Vissa saker går inte att förenkla, vissa ord kan inte bytas ut. Då får man försöka vara tydlig och använda sig av faktarutor. Ett exempel är boken om Rosa Parks. Att hon vägrar resa sig upp på bussen är ingen isolerad händelse utan resultatet av flera års förtryck. Då måste det förklaras för läsaren.

Tomas arbetar just nu med nästa bok i serien Ett liv. Det är en biografi om Martin Luther King. En bok som påminner en hel del om arbetet med Rosa Parks.
– De var verksamma under samma tid och hade delvis samma upplevelser. Nu gäller det att förmedla det till läsaren, säger Tomas Dömstedt.

Text: Fredrik Malmqvist

Läs mer om serien Ett liv här…