Att fantisera är inte bara roligt – det är nödvändigt

Författaren Gull Åkerblom har en lång erfarenhet som författare och har skrivit drygt 60 böcker för barn och unga. På Vilja förlag debuterade hon som vuxenförfattare med boken Annonsen.

I en intervju med oss avslöjar hon vilken bok som är den bästa hon själv har läst, och hur hon kom på idén till sin första bok i serien om Anna Berg.

Är det första gången du skriver en lättläst bok?
– Det är första gången jag skriver en lättläst bok för vuxna läsare. (Det är över huvud taget min allra första vuxenbok…) Men flera av mina barn- och ungdomsböcker är lätta att läsa.

Varför är du intresserad av att skriva lättläst?

– Innan jag blev författare på heltid var jag bibliotekarie i nästan 30 år. Det saknades lättlästa böcker till de ungdomar som behövde dem. Jag tänkte: Då får jag väl skriva dem själv! Det blev serien om Moa och Samuel.

Vad är det svåraste med att skriva en lättläst bok?

– En lättläst bok måste vara spännande. Läsaren ska vilja läsa vidare! Vilja få veta hur det slutar. Att med korta meningar och enkla ord skriva en sådan berättelse betyder att man tvingas tänka på ett nytt sätt. Det kan ibland vara lite klurigt.

Hur kom du på idén till Annonsen? 

– När jag fyllde år i somras ville jag inte bli firad. Men precis som med Anna – min huvudperson – så kom jag inte undan. Och det blev ändå rätt roligt…  I övrigt handlar inte Annonsen om mig själv!

Varifrån får du inspiration till ditt skrivande?

– Genom att skriva. Pennans rörelser över papperet eller fingrarnas knappande på tangentbordet är ett slags trollspön. De väcker min fantasi till liv. Jag blir ofta förbluffad och häpen över det jag har skrivit. Var kom de där påhitten ifrån?

Varför behövs det lättläst litteratur?

– Att fantisera är inte bara roligt – det är nödvändigt. Och fantasin växer när vi läser och skriver. Det är därför helt enkelt en mänsklig rättighet att få tillgång till de böcker som vi klarar av att läsa! (För dem som av olika anledningar inte kan läsa fungerar förstås ljudböcker på samma sätt.)


KORT FAKTA:

Namn: Gull Åkerblom
Bor: Kåseberga (Ystads kommun), på skånska sydkusten.
Läser helst: I princip allting bara det är bra.
Familj: Man, tre barn och fem barnbarn. En hund.
Intressen: Läsa, skriva, se film. Umgås med barn och barnbarn. Promenader med hunden i skogen och längs stranden.
Bästa bok jag läst: Det växlar över tid. Men Tove Janssons Sent i november läser jag varje år vid den här tiden (för både barn och vuxna).