Alla behöver få uppleva läsandets äventyr

Britt Engdal är författare, bibliotekarie och lärare – hon har skrivit runt 40 böcker för barn. Britt märkte själv att det fanns ett stort behov av lättlästa böcker. Nu skriver hon för Vilja förlag så alla människor ska få tillgång till böcker och uppleva läsandets äventyr. 

– Jag har alltid älskat böcker. Att få läsa, att få skapa nya världar inne i huvudet – det är HÄRLIGT! Det behövs alla sorters böcker. Spännande böcker, roliga böcker, böcker som man kan känna igen sig i, antingen man är sju eller sjuttio år. Det behövs tjocka böcker och tunna, lättlästa böcker, böcker som passar alla! Jag kan få idéer till böcker på olika sätt. Det kan vara en människa som berättar något som sätter igång idéerna, det kan vara något jag själv upplevt, det kan vara en plats som sätter fart på fantasin. Ibland vet jag inte varifrån jag fått mina idéer. Spännande och mystiskt, eller hur?  Själv läser jag verkligen olika sorters böcker. Det beror på vilket humör jag är på. Men det är klart, någon sorts spänning, en nyfikenhet på vad som skall hända, det vill jag ha, berättar Britt Engdal.

Varför är du intresserad av att skriva lättläst?
– Jag arbetade under många år som bibliotekarie och märkte att det fanns ett stort behov av lättlästa böcker. Alla människor behöver få tillgång till böcker och uppleva läsandets äventyr.

Vad är det svåraste med att skriva en lättläst bok?
– Kanske det är att lägga av sitt vanliga språk med avbrutna meningar, bilder och liknelser och skriva på ett rakare sätt.


KORTA FAKTA:

Född: 1941
Bor: Hönö i Bohuslän.
Familj: Man, två barn, fem barnbarn, hund.
Intressen: Hundar, läsning, umgås med familj och vänner. Har seglat mycket förr.