Bokcirkelträffar ger tid för skratt och samtal

Inger Granberg och hennes personal började för drygt ett år sedan anordna öppna bokcirkelträffar för personer med funktionsnedsättning och funktionshinder. Träffarna har visat sig vara oerhört uppskattade då de ger tid att umgås, samtala om böcker och fundera över svåra ord och känslor. Här berättar Inger om deras arbete:

Inom vår enhet har vi personer som bor i egna lägenheter som är utspridda i ett vanligt bostadsområde. Personerna har stöd enligt LSS vilket i deras fall innebär att de har rätt till personal dygnet runt samt stöd inom livets alla områden. Ett sådant område är fritiden. Personerna som tillhör oss och vi i personalen kommer med förslag på olika aktiviteter som genomförs och de träffar som brukarna blir nöjda med fortsätter.

Första träffen var i september 2016 och vi hade då fått böcker från Vilja förlag som passar olika personers intressen. Boken om kronprinsessan Victoria blev snabbt populär.

Vi har nu blivit en fast grupp på omkring sex personer som kommer till bokcirkeln varje gång. De brukare som är intresserade av att vara ledare turas om terminsvis med mitt och kollegornas stöd. Vi pratar med varandra om vad ett ledarskap för en studiecirkel innebär.

Träffarna ger tillfällen till att skratta tillsammans, fundera över svåra ord och prata om känslor och situationer som kommer upp i de texter vi läser tillsammans eller presenterar för varandra. Förutom att prata om böckerna läser vi också högt tillsammans för varandra. Vi har haft teman så som Astrid Lindgren, Kungahuset, myter och roliga historier.

Här hittar du tips på böcker som passar bokcirklar och missa inte arbetsmaterialen till varje bok:

Anna och Jonas
Astrid Lindgren – ett liv
Emmas liv
Fakta om kronprinssessan Victoria
Fakta om kungen och drottningen
Fakta om dansband
Får jag lov?
Grisen i sommarstugan
Hon & Han
Kafé Två systrar
Midsommar