Så använder vi personuppgifter:

Transparens och tydlighet!
För oss på Vilja förlag handlar den nya dataskyddsförordningen* om två saker: transparens och tydlighet. Vilja stödjer helt tanken bakom förordningen och vill givetvis att du som är i kontakt med oss ska känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter.

På den här sidan kan du läsa om vad och hur vi gör samt hur du ska göra om du vill få tillgång till eller rätta din information.

Ingen känslig information hos Vilja förlag
Fört och främst vill vi berätta att inga uppgifter som vi får, har och sparar är några känsliga personuppgifter.

Uppgifterna vi har i vårt adressregister är namnet på och adressen till skolan eller företaget som redan handlat hos oss eller som vi hoppas ska handla. Det är officiella bolagsuppgifter som vi registrerar och är inte några personuppgifter. Vi har också kontaktpersoner på alla skolor och företag i vårt adressregister. För kontaktpersonerna sparar vi för- och efternamn och, om vi fått det, även e-postadressen. För de kontaktpersoner som vi får reda på roll och vad de vill ha information om, så sparar vi även det för att kunna anpassa utskick till rollerna ibland.

Därutöver sparas information om den försäljning som gjorts till skolan eller företaget. En order kan vara både en organisatorisk uppgift och en personuppgift, eftersom en order ofta också är kopplad till den person som gjorde beställningen.

Därför vi sparar vi och det här gör vi
Vi brinner verkligen för det vi gör, så vi vill ju självklart att alla som jobbar med läsning och läsutveckling på olika sätt ska få veta allt som är intressant inom området. Tips på nya böcker, positiva exempel som pedagoger delar med sig eller om intressanta föreläsningar och mässor. Det är sådant vi delar med oss av i våra nyhetsbrev, på webben och i sociala medier.

För att skicka relevant information till mindre grupper och inte störa alla med allt, så gör vi analyser. Då tittar vi på bland annat på organisationstyper, yrkesroller och köphistorik för att kunna rikta oss till just de som berörs mest av informationen.

Många hör av sig direkt till oss för att anmäla sig till nyhetsbreven eller för att få katalogen skickad till sig. Andra anmäler sig för nyhetsbrev på mässor eller föreläsningar där vi träffas**. Ibland kan vi själva också hitta företag och organisationer som vi verkligen tycker borde ha nytta av det vi vill dela***. Så för att kunna skicka den önskade informationen behöver vi alltså spara kontaktpersonens kontaktdetaljer i vårt adressregister.

När du handlar direkt av oss i vår webbshop får du automatiskt en kundprofil med en inloggning till ditt konto i shoppen. Där lagras dels dina köp, dels dina kontaktuppgifter med adressen dit vi ska leverera böckerna.

Så länge sparar vi informationen
Kontaktinformationen sparar vi så länge du är kund eller längst 12 månader efter senaste bekräftade kontakt om du inte är kund. När det gäller försäljningsinformation såsom kundorder så är det uppgifter som enligt bokföringslagen ska sparas en längre tid, upp till sju år.

Om du vill rätta eller ändra något
Nypon förlag sparar dina kontaktuppgifter om du någon gång lagt en order, beställt ett nyhetsbrev, katalog eller anmält intresse för information.

Om du vill:

  • veta vad vi har för uppgifter om dig
  • rätta några uppgifter som vi har om dig
  • radera dina kontaktuppgifter hos oss

så mejlar du [email protected] så hjälper vi dig. Vi försöker alltid att hantera din önskan och svara dig inom en arbetsdag.

Om du istället:

  • inte längre vill ha våra nyhetsbrev så kan du göra på två sätt. Enklast är att i det nyhetsbrev du får i din brevlåda klicka på länken för ”avregistrera”. Eller så mejlar du oss direkt och meddelar att du vill avregistrera dig från våra nyhetsbrevsutskick.
  • inte längre vill ha vår katalog skickad till dig så mejla oss och låt oss veta.

Mejla oss då på [email protected] så fixar vi det!

Har du några andra frågor om hur vi hanterar personuppgifter på Vilja förlag, då är du alltid varmt välkommen att slå en signal till redaktionen 042-442 24 20 eller mejla [email protected]

*=  Den nya dataskyddsförordningen, eller så kallade GDPR, träder i kraft 25 maj 2018.
**= Baseras på samtycke när någon anmäler sitt intresse för att få nyhetsbrev eller katalog.
***= Baseras på intresseavvägning när kontaktpersonen finns inom organisationer inom ramen för Vilja förlags målgrupp och som bör ha nytta av informationen i Viljas nyhetsbrev.