Christina Wahldén

Christina Wahldén är journalisten som med sina lättlästa böcker berör tunga ämnen. Hon är en kontroversiell författare och har mottagit pris för sitt engagemang i att belysa hedersrelaterat våld. För Vilja förlag har hon skrivit en serie om samtiden som går under namnet Samhälls-serien, och nu kommer hon med sin nya serie kallad Vardag.

– Böckerna tänkta för personer som inte varit så länge i Sverige, och handlar om vardagliga saker, till exempel varför man ska ringa polisen om det blir inbrott och varför man kanske inte vill göra det, eller hur det fungerar med äldreboenden och att det kan vara svårt att förstå varför vi placerar äldre där. Saker som för någon som vuxit upp i Sverige är naturligt, men kan verka lite märkligt för den som precis kommit hit.

Så säger författaren Christina Wahldén om sin nya serie Vardag. Hon är journalist och författare med mångårig erfarenhet av att skriva om samhället, både skönlitterärt och journalistiskt. Hennes tidigare samhällsserie hos Vilja har varit mycket populär.

– De böckerna har en väldigt tydlig demokratisk inriktning, med fokus på att man ska kunna bli en del av samhället. Det är samma tanke nu, men på ännu mer lättläst svenska. Efter att ha skrivit den andra serien om tyngre ämnen såsom flykt och demokrati, har det varit lite skönt att skriva mer positiva berättelser, säger hon.

Christina Wahldén har rest mycket och besökt flera utsatta områden i världen, bland annat i Kongo och i Afghanistan. Något hon gång på gång slagits av är hur lika vi människor är, inte hur olika vi är, vilket hon försöker ta fasta på i sina böcker.

– Det handlar om små ämnen, men som ändå spelar roll i vår kultur och i vårt samhälle. Jag har försökt skriva lättsamma historier om hur och varför vi gör som vi gör, utan att beskriva något som rätt eller fel. Förhoppningsvis väcker det tankar och uppmanar till diskussion.

Vill du läsa mer om Christina? Besök hennes hemsida här.

KARIN SKAGERBERG