Åsa Storck tilldelas Sveriges första pris för lättläst litteratur

Studieförbundet Vuxenskolan instiftade i början på året Sveriges första litteraturpris för lättläst. Årets pris går till Åsa Storck för att ha skapat ett spännande vardagsdrama på liten yta i sin bok Kramar och brev.

Boken är den första delen i Åsa Storcks serie om Simon som längtar efter att få fortsätta att utvecklas på egna villkor. Fredrika Ottossons varma och tydliga illustrationer underlättar läsningen, och serien väcker frågor om det livslånga lärandet, som inte är lika självklart tillgängligt för alla.

 – Man ska inte vara utestängd från att hantera sociala medier, mejla och få vänner på nätet bara för att man råkar ha en funktionsnedsättning. Fast mest av allt hoppas jag att den är bra och spännande att läsa, säger Åsa Storck.

Åsa Storck är bibliotekarie och författare till ett sextiotal titlar, med tonvikt på lättlästa barn- och ungdomsböcker. Återkommande för Åsas böcker är berättelser av utanförskap och om modet att våga fast man är riktigt rädd. Hennes förmåga att med ett enkelt språk ladda vardagliga situationer med innehåll och spänning lockar till läsning.

Motiveringen lyder som följande:

Kramar och brev händer här och nu. Det finns en stor igenkänning i en situation som kan vara av avgörande betydelse i livet. Vi känner med Simon, hans problem och relationer. Det är skickligt att kunna berätta så mycket i en så kort text. Att göra det med det enklaste språket är kärnan i lättläst och att nå läsarna där de befinner sig. Kramar och brev är en finurlig och överraskande historia fast den hör till vardagen. Det finns en smart krok som driver berättelsen genom hela boken. Vad betyder det egentligen när man skriver ”kram”?”

– Jag är så glad, stolt och tacksam över detta! Det känns helt fantastiskt och lite overkligt, säger Åsa Storck.

– Det är verkligen välförtjänt att Åsa får priset. Jag vet ju att det är allt annat än lätt att skriva lättläst – varje ord måste vägas på guldvåg. Men när det blir bra blir det riktigt bra, och nästan som poesi. Åsa har en naturlig känsla för det lättlästa språket, och jag upplever att hon alltid skriver för läsaren. Jag vill också nämna Fredrika Ottossons illustrationer, hon har fångat Simon på pricken och bilder lyfter verkligen berättelserna ytterligare ett snäpp, säger Sara Wåglin, förläggare på Vilja förlag.

Priset är en bekräftelse på att lättläst litteratur är viktig, inte bara som brukslitteratur utan att den har ett alldeles eget konstnärligt och litterärt värde.

 – Bra lättläst litteratur kan vara som lyrik: varje ord är viktigt och värdefullt. Och så är jag ju förstås alldeles extra glad över att just jag fick priset, av alla författare som skriver lättläst i Sverige, säger Åsa Storck.

Per Lodenius ordförande för prisjuryn instämmer, med priset vill de lyfta fram den bredd och kvalitet som finns inom svensk lättläst litteratur. Det visar inte minst av den stora variationen bland de nominerade böckerna juryn hade att ta ställning till.

 – Det är en historisk händelse när det första Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris nu delas ut. Att få vara en liten del i detta är något jag känner stor ödmjukhet inför men också ett ansvar, säger Per Lodenius.

– Juryn har haft ett gediget jobb med 6 nominerade böcker med helt olika uttryck, text och innehåll. Juryn lyckade ändå komma fram till ett enhälligt beslut. Vinnaren av det första lättlästa priset är en överraskande och finurlig historia där författaren på ett skickligt sätt lyckas förmedla så mycket i en lättläst text, avslutar Per Lodenius.

 

Läs mer om boken här >>


Ur BTJ:s recension av Kramar och brev:

”Boken passar exempelvis personer med intellektuell funktionsnedsättning som kan identifiera sig med huvudpersonen. Trevliga och färgglada illustrationer samt korta och enkla meningar gör berättelsen lättillgänglig även för den läsare som inte läser så mycket.”

Till boken finns även uppskattat arbetsmaterial, både till läraren och eleven, som går att ladda ner kostnadsfritt på Vilja förslags hemsida.