Vilja och Nypon förlag på Bokmässan

Nu är det snart dags för årets stora bokfest – Bokmässan i Göteborg, 26-29 september. Precis som förra året hittar du oss i monter C05:22 i C-hallen. I vår monter kan du botanisera bland årets alla nya titlar, möta oss på förlaget och diskutera lättläst. Hoppas att du kommer förbi, vi ser fram emot att träffa dig!

 

Seminarier på Bokmässan
Både Nypon och Vilja finns representerade i Bokmässans seminarieprogram. Passa på att lyssna till några av våra intressanta författare inom lättläst, se nedan.

 • Scen G4
  Psykisk ohälsa i ungdomslitteraturen
  En av skönlitteraturens styrkor är möjligheten till igenkänning, att få läsaren att känna sig mindre ensam. Men hur långt kan man gå i skildringar av destruktiva tendenser och dödslängtan? I döden för dig av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter handlar om två utsatta ungdomar som på olika sätt attraheras av döden som utväg ur sina problem. Helena Dahlgren är aktuell med Flickan i den rosa skogen, en mörk men samtidigt hoppfull berättelse om Ellas väg tillbaka efter hennes pappas självmord. Författaren Lisa Bjärbo leder ett samtal om psykisk ohälsa, självmord och hur det porträtteras i ungdomslitteraturen.
  Dag och tid: Lördag 14.00–14.45
  Medverkande: författarna Mian Lodalen, Helena Dahlgren, Maria Ahlsdotter. Moderator författaren Lisa Bjärbo.

 

 • Scen K1
  Så bryter en ökad läsförmåga utanförskapet
  Fördelarna med att läsa mycket och tidigt är flera. Men för många barn, unga och vuxna är steget långt till att läsa en hel bok på egen hand. Det handlar om trösklar som dyslexi, ett annat modersmål än svenska eller läsovana. Hur väcks läslust hos den som av olika skäl kämpar lite extra med sin läsning? Och hur hänger språk och identitet ihop?
  Dag och tid: Fredag 17.00–17.45
  Medverkande: författarna Athena Farrokhzad, Patrik Lundberg, Daniel Boyacioglu, Marlen Eskander verksamhetschef Läsfrämjarinstitutet. Moderator Lina Nordstrand Vilja förlag.

 

 • Lärarscenen
  Så väcker du läslust i klassrummet – utifrån praktik och vetenskaplig grund
  För in lustläsningen i klassrummet! Läsning ska vara roligt, inte en prestation. Läsforskaren Karin Taube samtalar med lättlästförfattaren Kerstin Lundberg Hahn om att skapa ett jämställt och likvärdigt läsklimat i klassrummet trots elevers olika förutsättningar, exempelvis med lättläst litteratur.
  Dag och tid: Fredag 17.00-17.20
  Medverkande: Läsforskaren Karin Taube och författaren Kerstin Lundberg Hahn. Moderator Henny Holmqvist Nypon och Vilja förlag.

 

Bokmässans hela program hittar du här >>

Vi ser fram emot att träffa dig på årets Bokmässa!